Instudering


Frågor
Begrepp

Länkar


Universums historia

Universum betyder världsalltet(allt som finns) eller kosmos. Vårt universum skapades för nästan 14 miljarder år sedan genom den stora smällen, the Big Bang.

Universums storlek

Universum storlek är enorm. Det är svårt för oss människor att ens försöka förstå hur ofattbart stort det är. Siffror som beskriver storleken blir så stora att de också är obegripbara. Filmen gör en animerad resa genom universum för att ändå försöka att visa storleken.

Universums storlek 2

Även stjärnor kan vara enormt stora. Filmen gör en jämförelse mellan jorden, planeterna i vårt solsystem, solen och några superstjärnor.

En stjärnas liv och död 1

Stjärnor genomgår olika faser precis som vi människor. En stjärna föds, åldras och dör. Under sin livstid hinner stjärnan i sitt inre tillverka många av de atomer som vi och de andra levande varelserna är uppbygda av.

En stjärnas liv och död 2

I en stjärnas innersta pågår fusion. Fusion är en kärnreaktion där små atomer slås ihop till större. Den enklaste formen av fusion är när två väteatomer med vardera en proton i kärnan slås ihop till en heliumatom som har två protoner i kärnan. Fusion ger förrutom större atomer också stora mängder energi och är den kraftkälla som driver stjärnor.

En stjärnas liv och död 3

En stjärnas livslängd och död beror i hög grad på dess storlek. Stora stjärnor "brinner" mer intensivt och snabbare än små och lever därför kortare.

HEM UNIVERSUM JORDEN VATTEN EKOLOGI ENERGI MILJÖ

copyright © Niklas Odén 2011